Vol trots presenteren wij u een klassieke sloep met een fraaie belijning; het meet maar liefst 11 meter lang en is 2.20 meter breed. Deze antieke sloep werd compleet gerestaureerd en professioneel volledig afgetimmerd met het hout van één hele teakboom; een bijzonderheid in de scheepsbouw.
Het mooie rondspant schip leent zich in het bijzonder voor vaartjes met een klein gezelschap tot acht personen. In de open achterkajuit zit u geriefelijk op een comfortabele rondzit en viert u een (bruilofts-) feestje, dineert u of vergadert u op het water.lees meerread more
De ‘Rechtvaardig’ werd rond 1900 gebouwd als salonbootje voor een welgestelde familie in Alkmaar. Inmiddels is de opgebouwde kajuit verdwenen en is het scheepje volledig opengewerkt. Door haar klassieke belijning geeft dit varende erfgoed veel bekijks op het Leidse water. Na een grondige restauratie biedt het prachtige salonbootje veel comfort en vaarplezier voor privévaartjes met kleine groepen van maximaal twaalf personen.
De ‘Gedagvaart' is een origineel salonbootje uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Door haar fraaie lijn en roomwitte kleur is dit een huwelijksbootje bij uitstek! Samen met de ‘Aanwinst’, de ‘Rechtvaardig’ en de ‘Welvaart’ heeft onze roomwitte trouwvloot al veel gelukkige bruidsparen mogen varen. Door een bijzondere constructie bevindt de motor van de ‘Gedagvaart’ zich in het vooronder.
De ‘Aanwinst’ werd ruim honderd jaar geleden gebouwd als sleepboot. Dit werkschip moest tegen een stootje kunnen en u ziet aan boord dan ook de dikke geklonken huidplaten waarmee het schip is gebouwd. In de loop van de tijd werd het oude slepertje gemoderniseerd tot een sfeervol rondvaartbootje met een opengewerkte bovenzijde en een nieuwe dieselmotor. Een fraaie koperen ‘Leidse leeuw’ op de helmstok ‘waakt’ over het oude scheepje.lees meerread more
De ‘Sodeju’ is een polyester reddingssloep die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd gebouwd op de scheepswerf van Mulder&Rijke in IJmuiden. Deze werf was één van de oudste ontwerpers van reddingssloepen in Nederland.Lange tijd bouwde deze werf in opdracht voor de Koninklijke Marine en het Reddingwezen. Vermoedelijk heeft de ‘Sodeju’ dienst gedaan als reddingssloep op een marinefregat.
De ‘Nondeju' is een polyester reddingssloep die identiek is aan de ‘Sodeju’. In 2011 vonden wij haar bij toeval in een zeer vervallen staat. Na research ontdekten wij dat ook de ‘Nondeju' in de jaren zestig in dezelfde serie was gebouwd als de ‘Sodeju’, nl. op de scheepswerf van Mulder&Rijke. Wij gingen de uitdaging aan om met behulp van onze technische vrijwilligers de boot volledig te renoveren.
De ‘Koekeroe’ (Leids voor Duif) werd in de jarig vijftig van de vorige eeuw gebouwd in Spanje. Deze polyester zeesloep heeft lange tijd dienst gedaan in de wateren voor de kust van Panama. Wij vonden de sloep terug in Warmond en na een uitvoerige renovatie beschikt de boot nu over twee luxe zonnedekken en een nieuwe motor. De stoere boot is door haar brede bouw een prima partyschip met veel leefruimte aan boord.
Het ontwerp voor de ‘Leidse Waterbus’ is geïnspireerd op een Fries skûtsje als oud vrachtscheepje. Een vaartuig dat past in het beeld van een oude stad. Een skûtsje (Fries voor schuitje) is een verzamelnaam voor de kleine tjalkachtige platbodems die in het begin van de twintigste eeuw dienst deden als binnenvaart-scheepje. Geheel in die vaartraditie liet onze rederij de ‘Leidse Waterbus’ tekenen bij een Friese scheepsontwerper. De inbouw en afwerking van onze beide ‘skûtsjes’ zijn voor een groot deel door onze eigen technische crew tot stand gekomen.lees meerread more
Een cocosmacroon is behalve een koekje ook een typisch Leidse uitdrukking voor een vreemde snuiter. Samen met de ‘Wattanjûh’ is de ‘Cocosmacroon’ geïnspireerd op een Fries skûtsje. Een oud scheepstype dat past in de historische binnenstad van Leiden. Een skûtsje (Fries voor schuitje) is een verzamelnaam voor kleine tjalkachtige platbodems die in het begin van de twintigste eeuw dienst deden als binnenvaartschip. Beide schuitjes zijn in opdracht van onze rederij ontworpen door een Friese scheepsbouwer.
*Bij mooi weer vaart deze boot open en bij slecht(er) weer kan het dak op de boot worden geplaatst. De zijkanten blijven i.v.m. de huidige situatie (en daarmee ventilatie) open
De ‘Irma la Douche’ is een ruime vlet die zich prima leent als partyschip.
Deze lange boot heeft uitklapbare tafels die een lunch-aan-boord of een diner-aan-boord goed mogelijk maken. Met ingeklapte tafels ontstaat er aan boord voldoende ruimte voor een gezellig feestje op het water. Dit schip heeft bovendien een elektrisch verstelbaar hefdak over de gehele bootlengte; daarmee blijft u aan boord altijd droog.
*Bij mooi weer vaart deze boot open en bij slecht(er) weer kan het dak op de boot worden geplaatst. De zijkanten blijven i.v.m. de huidige situatie (en daarmee ventilatie) open
Wordt dit uw huwelijksbootje ?
De ‘Welvaart’ werd als ‘varend terras’ gebouwd om leuke festiviteiten aan boord te kunnen organiseren. Met een lengte van twaalf meter en een breedte van drie meter is zij een echt evenementen-schip. De ruime vloer van de ‘Welvaart’ is heel multifunctioneel in gebruik: van een staande receptie tot een luxe diner aan lange tafels of met muziek in beweging op een houten dansvloer.
Een klassieke zeesloep uitgerust met een uniek handvoortstuwingsapparaat en vaart daarnaast volledig elektrisch aangedreven (verboden te roken aan boord).
Welkom op de ‘Doordouwer’, een gerestaureerde zeesloep, die u zelf voortbeweegt! In dit unieke schip bevindt zich nog een origineel handvoortstuwingsapparaat met acht hendels, die door duo’s tegenover elkaar met een duw-en-trek-beweging worden bediend. Hierdoor draait de schroef van de sloep en begint de boot te varen. Omwille van de veiligheid is het niet toegestaan te roken aan boord van de 'Doordouwer'.