• Pilgrims Vaar- & Wandelwegen
  • Pilgrims Vaar- & Wandelwegen

Pilgrims Vaar- & Wandelwegen

Speciaal voor het Mayflower 400-project: 1620-2020 biedt Stichting de Leidse Rederij u een gevarieerd vaar- & wandelarrangement aan in het spoor van de Pilgrims in Leiden.

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Engeland naar Amerika vertrok met aan boord ruim 100 geloofsgenoten en avonturiers. Deze Pilgrims worden gezien als de ‘founding fathers’ van de Verenigde Staten.
Maar liefst 50 van de opvarenden van de Mayflower kwamen uit Leiden en van deze ‘Leidse’ pelgrims stammen vandaag de dag nog zo’n 25 miljoen Amerikaanse burgers af, onder wie negen oud-presidenten zoals de familie Bush en Barack Obama.

Aan de gewaagde overtocht in 1620 ging voor de Pilgrims een jarenlange ballingschap in Leiden vooraf. In 1609 zochten Engelse Pilgrims een plek waar ze vrij waren om hun geloof uit te oefenen en vluchtten voor koning Jacobus l naar Leiden. Zij vestigden zich vooral rond het Pieterskerkplein en konden in de stad vrijuit hun geloof belijden.
Bij dit leven in een vrije universiteitsstad deden deze nieuwkomers veel kennis op over zaken als wetgeving, vrijheid, wetenschap en religie. Informatie die hun later goed van pas zou komen…

Volg het spoor van de Pilgrims in Leiden en ga terug in de tijd van de Gouden Eeuw.

Stichting de Leidse Rederij biedt u een keuze uit twee Pilgrim-arrangementen:
1.Tijdens een anderhalf uur durende vaartocht door oud-Leiden vaart u door de historische grachten en singels. Uw schipper en gids vertelt u over de bezienswaardigheden en sporen die de Pilgrims hebben nagelaten in Leiden en neemt u met vele mooie verhalen mee terug in de tijd.
2. Niet alle Pilgrims-sporen zijn vanaf het water te zien, maar u kunt ook kiezen voor een gecombineerde vaar- & wandeltocht van 2 uur. U krijgt daarmee een volledig beeld van het wel en wee van de ‘Leidse’ Pilgrims.

Kosten vaartocht:
Tot 20 gasten: €200,-
Tot 30 gasten: €300,-

Kosten vaar- en wandeltocht:
Tot 20 gasten: €320,-
Tot 30 gasten: €420,-

Alle genoemde prijzen zijn inclusief schipper(s), wandelgids(en), brandstof en BTW. Exclusief eventuele voor- en navaarkosten. In principe wordt er gevaren met een open sloep; een gesloten sloep is tegen meerkosten verkrijgbaar.